Η αλήθεια για τους "λιμνάζοντες" φοιτητές

Η υπόθεση της μαζικής διαγραφής λιμναζόντων φοιτητών είναι ένα... δράμα σε συνέχειες. Ακολουθεί μια συνοπτική ενημέρωση για τις πράξεις του δράματος:

1. Τα δεδομένα.
 Μέχρι τώρα εκτιμήσεις, (ακριβής αριθμός αμέσως μετά το 15Αύγουστο που θα εχουμε τις απαντήσεις όλων των Τμημάτων), ανεβάζουν τον αριθμό των λιμναζόντων στο ΑΠΘ, που εμπίπτουν στη διάταξη του νόμου περί διαγραφής, σε 17,000. Εξ αυτών περί τους 2,000 ειναι ενεργοί τα τελευταία δυο χρόνια, συμμετέχοντας σε εξετάσεις. Στο ΕΚΠΑ βρίσκονται οι περισσότεροι λιμνάζοντες, περί τους 55,000. Η διαφορά οφείλεται στο ότι το ΑΠΘ εχει κατά καιρούς εκκαθαρίσει τους φοιτητικούς καταλόγους, ενώ το ΕΚΠΑ όχι. Το σύνολο των  φοιτητών που καθυστερούν και εμπίπτουν στην πρόβλεψη περί διαγραφής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ υπολογίζεται σε 180,000. 

2. Τι κρύβεται πίσω από τις διαγραφές. 
Η κυβέρνηση προσβλέπει σε σημαντική μείωση του φοιτητικού πληθυσμού, προκειμένου να δικαιολογήσει τις δραςτικές περικοπές των τακτικών προϋπολογισμών των πανμιων κατά περισσότερο από 60-70% τα τελευταία χρόνια. Ακόμη με τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού των πανμιων αναμένει να αυξηθούν τεχνητά οι δείκτες χρηματοδότησης, καθώς και οι αναλογίες φοιτητών ανά καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως στη συνέχεια. Τέλος το σημαντικότερο, ίσως, όφελος της κυβέρνησης θα ειναι η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Κάποια στιγμή θα ακολουθήσει το ΑΘΗΝΑ ΙΙ και κάποια Τμήματα ή και ολόκληρα πανμια θα κλείσουν...

3. Τι συμβαίνει στ´ αλήθεια με τους "αιώνιους". 
Οι λιμνάζοντες φοιτητές δεν επιβαρύνουν οικονομικά τα πανμια και κατ´ επέκταση το κράτος, καθώς δεν συμμετέχουν σε μαθήματα, εργαστήρια κλπ, δεν παίρνουν βιβλία και δεν δικαιούνται καμία παροχή της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, πάσο, σίτιση κλπ). Όσο για τους δείκτες, αυτοί ήδη υπολογίζονται στα επίσημα στοιχεία με βάση τον ενεργό φοιτητικό πληθυσμό, που ειναι οι φοιτητές που σπουδάζουν στα κανονικά εξάμηνα σπουδών (ν+2). 
Οι λιμνάζοντες ανήκουν σε δυο βασικές κατηγορίες: Σε αυτούς που τα έχουν εγκαταλείψει και σε εκείνους που το "παλεύουν" με προβλήματα οικονομικά, οικογενειακά, υγείας κλπ. Ήδη οι 2,000 περίπου εξ όσων προβλέπεται να διαγραφούν στο ΑΠΘ, δίνουν τα τελευταία δυο χρόνια εξετάσεις και πλησιάζουν το τέλος των σπουδών τους. Είναι βέβαιον όμως ότι ανάμεσα και στους υπόλοιπους, υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά αδυνατούν ή εμποδίζονται από οικονομικούς, οικογενειακούς ή λόγους υγείας. Μη ξεχνάμε ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης πολλοί φοιτητές, για λόγους οικονομικούς, σπουδάζουν ήδη εξ αποστάσεως, καθυστερώντας σημαντικά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Αντί λοιπόν η Πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και να ενισχύσει όσους αδυνατούν  να σπουδάσουν σε συνθήκες άγριας κρίςης, έρχεται τιμωρητικά και τους διαγράφει. 

4. Τι θα κάνει το υπουργείο. 
Εδώ και καιρό αναλύσαμε, ως προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, την κατάσταση τόσο στον προηγούμενο, όσο και στον σημερινό υπουργό και ζητήσαμε να διαχωρίςουν τις δυο κατηγορίες της προηγούμενης παραγράφου. Εξηγήσαμε δηλαδή ότι οι μαζικές διαγραφές σε εποχή οικονομικής κρίσης θα προκαλέσουν μεγάλες αδικίες και θα λειτουργήσουν ταξικά, καθώς στη δεύτερη κατηγορία, όσων δηλαδή προσπαθούν, ανήκουν παιδιά φτωχών κατά κύριο λόγο οικογενειών. Ο σημερινός υπουργός έδειξε να συμφωνεί στην εξαίρεση, με νομοθετική ρύθμιση, όσων τα τελευταία δυο χρόνια συμμετέχουν σε εξετάσεις. Μένει να δούμε τι τελικά θα αποφασίσει, καθώς τελευταία υπάρχουν αντιφατικά Δελτία Τύπου απο πλευράς υπουργείου. Βέβαια ακόμη κι αν γίνει έτσι και διευθετηθεί το πρόβλημα για αυτή την ειδική κατηγορία φοιτητών και πάλι θα υπάρξουν αδικίες, καθώς μεταξύ αυτών που δεν προσήλθαν τα τελευταία δύο χρόνια, θα υπάρχουν ασφαλώς αρκετοί που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά εμποδίζονται από σοβαρά προβλήματα. 

5. Αύγουστος ή Σεπτέμβριος;
Από καιρό εχουμε εξηγήσει στο υπουργείο ότι η ακαδημαϊκή χρονιά ολοκληρώνεται με την επαναληπτική περίοδο του Σεπτεμβρίου και συνεπώς οι όποιες διαγραφές πρέπει να γίνουν μετά την εξεταστική περίοδο. Συναντήσαμε μια περίεργη εμμονή στο να προχωρήσουν οι διαγραφές τέλος Αυγούστου. Τώρα βέβαια είναι γεγονός, ότι ακόμη κι αν προχωρήσουν πράγματι οι διαγραφές στο τέλος του Αυγούστου, μέχρι να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις από τους Κοσμήτορες, θα χρειαστεί καιρός. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αν σε αυτό το διάστημα, οι προς διαγραφή φοιτητές θα μπορούν να πάρουν μέρος στην εξεταστική...

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες διαγραφές φοιτητών δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιςτημίων, (οικονομικά, θεςμικά, προςωπικού), αλλά αντίθετα θα σωρεύσουν νέα, καθώς οι αδικίες που θα προκληθούν θα προκαλέσουν κοινωνική αντίδραση και αναταραχή το Σεπτέμβρη. 
Χώρια που αμέσως μετά τις διαγραφές, τα κεντρικά τουλάχιστον πανμια θα... βουλιάξουν από τους χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές που θα  μετεγγραφούν, λόγω της ακατανόητης ρύθμισης που επεκτείνει το δικαίωμα στις μετεγγραφές σε εκτεταμένες ομάδες φοιτητών. Κι εδώ φαίνεται κατά πόσο το υπουργείο ενδιαφέρεται πραγματικά για την Παιδεία και το δημόσιο συμφέρον, ή νομοθετεί με κριτήρια πελατειακά και το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές...